Gemma Missie & Visie Onderwijs Programma Links Contact & Route

Oefenreeks Bewuste Communicatie

 

"Zien, bewogen worden en in beweging komen" is de essentie van Verbindende Communicatie (gebaseerd op het gedachtengoed vanGeweldloze communicati van Marschall B. Rosenberg).

Tussen kijken en zien ligt een wereld van verschil, een wereld van intentie, aandacht en zorg, die de waarde en waardigheid van mensen centraal stelt.

We oefenen om echt te kunnen zien

Wat heeft iemand gemaakt tot wat hij is en wat zijn zijn mogelijkheden voor de toekomst. Zonder verleden valt het heden niet te begrijpen en heeft een toekomstvisie geen wortels. Horizontaal zien betekent geraakt worden door de behoefte van de ander. Je laat je niet leiden door oppervlakkigheid, (voor)oordelen en angst. Want dan ben je niet in staat binnen te laten wat er speelt bij de ander. Als je mensen echt ziet, openen zich wegen naar toekomst ook in situaties die toekomstloos lijken. In situaties die muurvast lijken te zitten, geraak je vooruit.

Kijken in de diepte, onder de oppervlakte, verticaal dus. Naar je gevoelens en behoeften. Dit bepaalt in grote mate de kwaliteit van je intentie , aandacht en zorg. Je afsluiten voor je gevoelens is je afsluiten van het leven. Uit de hoogte kijken helpt ons om de verbondenheid met een ruimer geheel te zien. Wij zijn geen eiland. In verbinding gaan met iets wat je persoon overstijgt, geeft betekenis. Het helpt ons om de gelijkheid van mensen te zien en het wij-zij denken te doorbreken.

Wijsheid komt ook vaak van binnen door te luisteren naar je innerlijke stem. Kijken met je hart want het wezenlijke blijft voor de ogen onzichtbaar. Om te zien moet je je ogen af en toe dicht doen en stil worden. Hoe meer je je eigen binnenkant leert zien, hoe meer je ook die van anderen kunt zien. En de betrokkenheid bij de ander is een voorwaarde voor menselijkheid.

Goed zien is dus het begin van verandering. Daarom is het wenselijk te blijven proberen om te verwoorden wat je ziet. In elke relatie die je hebt. Als zoon/dochter, vader/moeder, vriend(in), collega, etc... steeds trachten de mens te zien in de ander en jezelf met zijn eigen gevoelens en behoeften. Verbindende communicatie leert je goed te zien.

Wil je dit ervaren dan is deze oefengroep iets voor jou.

Reeks 1
01. 09 oktober - Intentie
02. 16 oktober - Aandacht
03. 20 november - Communicatie die de verinding blokkeert
04. 27 november - Vier mogelijkheden om een moeilijk boodschap te ontvangen
05. 11 december - Waarneming
06. 18 december - Gevoel

Reeks 2
07. 08 januari - Behoefte
08. 15 januari - Verzoek
09. 22 januari - Verbinding met jezelf
10. 29 januari - Eerlijkheid
11. 12 februari - Empathie
12. 26 februari - NVC-dansvloer

 

 

Terug